085 016002824 uur per dag

Uitvaart regelen

De uitvaart regelen

Bij het regelen van een uitvaart neemt u veel beslissingen. Over begraven of cremeren, de kist, het drukwerk, de locatie, de inhoud van het afscheid… Uitvaartondernemer Leiden helpt u bij het maken van keuzes. Door goed door te vragen naar uw wensen. Door u veel voorstellen te doen. Dit doen we óók als u kiest voor een van onze pakketten, waarbij veel producten en diensten al vast staan. Want iedere mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. Juist de inhoud van het afscheid, de speeches en rituelen, maken dat een uitvaart past bij de overledene en de nabestaanden.
Ondertussen letten we goed op uw portemonnee en maken we geven we vaak in het gesprek al aan wat de kosten van een keuze zijn. U kunt bij Uitvaartondernemer Leiden terecht voor alle uitvaarten: groot, klein, in de aula van het crematorium of begraafplaats, of op een andere locatie.

Begraven of cremeren

De verhouding begraven versus cremeren in Nederland is ongeveer 65% versus 35%. De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Het hangt samen met tradities, religie en de wens om al dan niet een plek te hebben waar nabestaanden terug kunnen komen. Soms spelen ook kosten een rol. Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren. Meer informatie over de verschillende begraafplaatsen en crematoria in Leiden vindt u hier. Bekijk onze tarieven.

Verzorgen en opbaren

De eerste vraag is: wilt u uw dierbare nog zien na overlijden? En hoe vaak wilt u nog afscheid nemen bij open kist? Afhankelijk daarvan zijn er verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een rouwbezoek in het mortuarium, thuis opbaren of opbaren in een rouwcentrum. Er zijn ook rouwkamers die u voor de periode tussen overlijden en uitvaart kunt huren. U kunt daar elk moment van de dag naar toe en er zelfs 24 uur per dag verblijven. Het is een mooi alternatief als u niet thuis kunt of wilt opbaren, maar wel vaak bij uw dierbare wilt zijn. Voordat uw dierbare wordt opgebaard vindt de verzorging plaats. U kunt dit zelf doen, we kunnen het samen doen, of wij verzorgen het voor u. U kunt er ook voor kiezen om thanatopraxie toe te laten passen. Dit is een lichte balseming en heeft als voordeel dat de overledene niet hoeft te worden gekoeld. Met name bij thuisopbaringen is dit een goede keuze.

Rouwdrukwerk

Van oudsher is de rouwkaart de officiële aankondiging van het overlijden. Velen versturen nog steeds kaarten, anderen kiezen ervoor om de kaart niet meer te laten drukken en de aankondiging per e-mail te verzenden. Wat in alle gevallen blijft is het ontwerp. We hebben een grote keuze aan ontwerpen in ons assortiment, maar we kunnen ook samen een kaart vormgeven. Dat is niet duurder en kan het afscheid voor u wel persoonlijker maken. U kunt de tekst voor de kaart zelf samenstellen, of kiezen uit voorbeelden. Kiest u voor verzending per post, dan kunnen wij de kaarten direct vanaf de drukker voor u verzenden.

Kist, mand of wade?

Kisten zijn er in vele soorten. Traditioneel, modern, van sloop- of steigerhout, van materiaal dat goed te beschilderen is, bekleed met stof… We hebben contact met vele leveranciers en zo heeft u een grote keuze. Een alternatief voor een kist is een rieten mand. Of een wade. Dat is een mooie doek waarin de overledene wordt gehuld. Dit kan een doek van uzelf zijn, maar we hebben ook waden in het assortiment.

Locatie

Vaak vindt een afscheidsbijeenkomst plaats in een kerk of in de aula van een begraafplaats of crematorium. Dit is echter niet verplicht. U kunt er dus ook voor kiezen om afscheid te nemen op een plek die u dierbaar was. Denk aan de kantine van de sportvereniging of het restaurant waar u vaak samen kwam. Vanzelfsprekend kunnen we ook een afscheid bij u thuis organiseren. Ook de condoleance kan op een andere plek zijn dan op de begraafplaats of bij het crematorium. Misschien gaat u hiervoor bijvoorbeeld liever naar de stamkroeg. In Leiden zijn talloze mooie locaties die ook gebruikt worden voor begrafenis- of crematieplechtigheden. We hebben locaties van begraafplaatsen en crematoria in Leiden op een rij gezet. Ook aan inspiratie voor alternatieve locaties hebben we gedacht. Heeft u een locatie op het oog maar twijfelt u of hier een rouwdienst mag worden gehouden? Belt u ons, wij zoeken het voor u uit.

Rouwvervoer

Het is niet verplicht om een overledene in een rouwauto te vervoeren. Naast de zwarte, grijze en witte rouwauto’s kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een loopkoets, een fietskar, een uitvaartboot of de uitvaartbus, waarin naast de kist 15 nabestaanden kunnen plaatsnemen. U kunt zelfs uw eigen auto gebruiken, mits de kist hierin past natuurlijk. U kunt rechtstreeks naar de locatie van de afscheidsbijeenkomst rijden, maar ook een route kiezen die past bij de overledene. Dat kan bijvoorbeeld een route zijn die de overledene zelf graag reed of langs plekken waar hij of zij graag kwam, zoals een vereniging.

Fotografie

Het is altijd toegestaan om foto’s te maken tijdens een uitvaart. Of te filmen. Het maken, of laten maken, van foto’s/films gebeurt steeds meer. Enerzijds omdat het troostend kan zijn om de dag te herbeleven. Anderzijds bijvoorbeeld als er jonge kinderen betrokken zijn, die zich later niets van de uitvaart kunnen herinneren. Uitvaartondernemer Leiden werkt onder meer samen met POU afscheidsfotografie.

Rituelen

Van oudsher kennen we de kerkelijke rituelen bij een uitvaart. Ook wie niet naar de kerk gaat heeft vaak behoefte aan rituelen, die naast de woorden en muziek inhoud geven aan de uitvaart. Wij kunnen u helpen bij het bedenken van symbolen rituelen die passend zijn.